EEl mercat laboral a Espanya ha afrontat enormes dificultats a causa de l’impacte que ha tingut la pandèmia, que s’ha vist agreujada per la crisi econòmica mundial que ha generat canvis a tots els sectors. Milers d’empreses s’han vist en l’obligació de dissenyar polítiques per millorar l’accés i la qualitat de l’ocupació a persones que no poden assistir al lloc de treball.
L’estudi de l’Organització Internacional del Treball (OIT) va calcular que l’ingrés laboral global va disminuir un 10,7%, si el portem a xifres més exactes, això equival a 3500 milions de dòlars. En conseqüència, algunes empreses no han sobreviscut, altres no han estat tan dinàmiques com abans, i d’altres estan sent impulsades pels canvis.
Treballadors, elements claus durant la pandèmia
Les mesures de confinament per a la contenció de la pandèmia, van portar com a conseqüència una forta caiguda en l’ocupació i les hores de treball. Tot i així, els treballadors es van convertir en una part molt important enmig de la pandèmia, ja que es necessitava reduir els contactes personals i continuar amb les activitats econòmiques al país.
Per això les empreses es van veure obligades a implementar alguns canvis. Vegem les transformacions que va generar la pandèmia al mercat laboral:
El teletreball, una alternativa que es manté
El Covid-19 no va ocasionar la destrucció d’ocupació, sí que va produir molts canvis en l’àmbit laboral que han arribat per quedar-s’hi. Més del 80% de les empreses, van motivar o van obligar els seus empleats a treballar des de casa, i en molts casos va ser exitós.
El Covid-19 no va ocasionar la destrucció d’ocupació, sí que va produir molts canvis a l’àmbit laboral que han arribat per quedar-s’hi. Més del 80% de les empreses, van motivar o obligar els seus empleats a treballar des de casa, i en molts casos va ser exitós.
Canvis de perspectiva dels aspirants a llocs de treball
La pandèmia també va portar un descens en el nombre de persones que estan buscant una nova feina i han apostat per l’estabilitat laboral. Això és degut a la incertesa que ocasiona viure en confinament pel coronavirus.
Nova forma de contractar i gestionar talent humà
Un altre dels aspectes que van canviar en l’àmbit laboral és la manera de contractar i gestionar el talent humà en una organització. Per exemple, els processos de selecció de treballadors potencials ara es fan en línia. A poc a poc, els avenços tecnològics com la intel·ligència artificial i les videoconferències també s’hi han integrat.
Un dels avantatges d’aquest canvi en la contractació de talent humà ha estat accelerar el procés i accedir a més persones sense que es generin despeses addicionals.
Noves habilitats a la gerència d'organitzacions
També s’han experimentat canvis a la gerència de les organitzacions, els directius s’han vist obligats a aprendre noves habilitats per enfrontar la inestabilitat que actualment caracteritza l’escenari global.
Els gerents ara tenen un perfil integral, amb enfocaments oberts al canvi i la capacitat per esquivar escenaris nous i poc clars.
Quins sectors han utilitzat més el teletreball?
La feina des de la llar no és senzilla i requereix certs elements per tenir èxit, com ara autodisciplina per part dels treballadors, eines tecnològiques i una excel·lent connectivitat per mantenir-se en línia.
Els sectors que han utilitzat més el teletreball són educació, informació i comunicacions, administració pública, subministrament d’electricitat i gas. Aquests van optar per la gestió dels seus treballadors a distància, evitant paralitzacions i la disminució significativa dels seus ingressos.
Estimular la generació d'ocupació a l'etapa postpandèmia
A Assessoria i Gestoria Argest tenim la certesa que a Espanya s’han d’implementar polítiques que augmentin el nombre de llocs de treball, especialment per als joves i les dones, atès que aquests darrers anys s’han perdut milions de feines a causa de la pandèmia. A més a més, s’estima que l’avenç de la tecnologia substituirà un percentatge preocupant de mà d’obra.
Tot i això, no tot són males notícies, en els propers anys també es generaran milions de llocs de treball gràcies al desenvolupament exitós d’altres indústries com la intel·ligència artificial i el sector de l’economia sustentable. Segons una investigació del Fòrum Econòmic Internacional (WEF), per al 2025 es crearan més llocs de treball dels que desapareixeran.